Blog Layout

Hoe kies je de juiste therapie?

dr. Edwin de Raaij • 9 februari 2025

Een doolhof aan pijnbehandelingen, hoe kom je daar uit?

Gevangen in het doolhof van pijn: hoe kies je de juiste therapie?


Ik weet nog goed hoe het begon. Een zeurende pijn in mijn onderrug, die langzaam maar zeker mijn dagelijks leven overnam. Eerst dacht ik: "Het gaat vanzelf over." Maar dat deed het niet. Ik probeerde rust, warmte, rek- en strekoefeningen. Toen dat niet hielp, begon mijn zoektocht naar een oplossing—en daarmee mijn dwaaltocht door het doolhof van behandelingen. 

De huisarts schreef pijnstillers voor. Ze hielpen even, maar de pijn kwam terug zodra ik stopte. De fysiotherapeut gaf me oefeningen, die ik braaf deed, maar zonder blijvend resultaat. Dry needling gaf een korte verlichting, massage voelde prettig, en een alternatieve therapeut beloofde me zelfs genezing met een methode waar ik nog nooit van had gehoord. Ik probeerde bijna alles, gaf honderden euro’s uit, maar de pijn bleef. 


Na een jaar was ik niet alleen moe van de pijn, maar ook van de hoop en teleurstelling die elke nieuwe behandeling met zich meebracht. Het was tijd om anders te gaan denken. 



Wat ik heb geleerd over het kiezen van therapieën.


1. Wees kritisch op beloften 

Veel behandelaars claimen dat ze je pijn kunnen verhelpen. Maar pijn is complex. Er is vaak geen magische oplossing. Vraag daarom altijd door: *Wat is de wetenschappelijke onderbouwing? Hoeveel mensen hebben hier echt baat bij gehad?
Ga het gesprek aan met diegene die de belofte doet over de genezing van je pijn. 


2. Denk in verbetering, niet in genezing 

Ik wilde van mijn pijn áf, maar dat is niet altijd realistisch. Toen ik mijn focus verschoof naar beter omgaan met de pijn, werd ik minder vatbaar voor dure ‘wonderbehandelingen’ die mij alleen maar teleurgesteld achterlieten. 
Toen ik merkte dat ik er weer ging vertrouwen op mijn lichaam kwam pijn ook op de achtergrond te staan, zelfs verdween.


3. Luister naar je eigen lichaam

Niet alles werkt voor iedereen. Een behandeling die je buurman hielp, kan bij jou geen effect hebben. Blijf niet eindeloos doorgaan met iets dat geen verbetering geeft. Geef een therapie een redelijke kans, maar wees ook niet bang om te stoppen. 


4. Kijk verder dan alleen het fysieke 

Pijn is niet alleen lichamelijk. Stress, angst en emoties spelen vaak een grote rol. Toen ik dit besefte, ging ik anders om met mijn klachten. Een combinatie van beweging, ontspanning en acceptatie hielp me meer dan de zoveelste ‘snelle oplossing’. 


5. Bewaak je grenzen—ook financieel 

Sommige behandelingen zijn duur en niet vergoed. Ik leerde dat het belangrijk is om vooraf te bepalen hoeveel ik bereid ben uit te geven, zonder mezelf financieel in de problemen te brengen. 



Wat werkte voor mij?


Uiteindelijk vond ik een balans tussen fysiotherapie, ontspanningsoefeningen en het aanpassen van mijn mindset. De pijn is er nog, maar ik laat mijn leven er niet meer door beheersen. En dat, meer dan welke behandeling dan ook, is mijn grootste overwinning. 

Dus als jij je verloren voelt in het doolhof van behandelingen, sta dan even stil. Stel kritische vragen, luister naar je lichaam en wees eerlijk tegen jezelf. Soms is de beste keuze niet de volgende therapie, maar een  manier van omgaan met je pijn.

----------

Dank voor het lezen
Edwin

Share by: